Google Translate

Департман за комуникологију и новинарство суорганизатор регионалне научне конференције „30 година образовања из области новинарства и комуникологије у бившим комунистичким земљама Источне Европе"

Вести  ::  четвртак, 20.05.2021.  ::   Прилози

Више од 120 наставника и истраживача из поља новинарства и комуникологије из 13 земаља учествује на регионалној конференцији „30 година образовања из области новинарства и комуникологије у бившим комунистичким земљама Источне Европе. Од борбе за слободу изражавања до дигиталних комуникација“, која се одржава од 20. до 21. маја.

Конференцију организује Факултет за новинарство и комуниколошке науке Универзитета у Букурешту (ФЈСЦ) у сарадњи са Факултетом за новинарство и комуниколошке науке Универзитета Молдавије, Департманом за комуникологију и новинарство Универзитета у Нишу (Србија) и Факултетом за новинарство и мас-комуникације Универзитета „Св. Климент Охридски“ из Софије (Бугарска).

Конференција је посвећена темама које се односе на образовање у области новинарства и комуникологије у последњих 30 година и бави се анализом професионалног развоја на пољу јавних комуникација. Међу темама конференције су оне које су посвећене комуницирању у време пандемије, утицају лажних вести на јавност, однос између медија и популистичких трендова.

"Теме наших колега из целог света, који ће се виртуелно срести на овој конференцији, од великог су значаја поготову данас када се свет суочава са кризом на медицинском, друштвеном и економском нивоу, а која се истовремено манифестује и као комуникацијска криза. Новинари и стручњаци у комуникацији и оглашавању морају добро да обављају своје професионалне улоге, а ово време кризе још једном је показало есенцијалну улогу коју медији и комуникација играју у демократском друштву. Циљ конференције је да нагласи корист коју друштво као целина може имати од научних дебата у вези са мисијом и професионалном праксом новинара и комуникатора. Захваљујем се свим истраживачима из 13 земаља који ће се ових дана сусрести на виртуелној платформи коју организује Универзитет у Букурешту и желим им много успеха у њиховим презентацијама”, рекао је Антонио Момоц, декан Факултета за новинарство и комуниколошке науке, Универзитета у Букурешту, Румунија.

Наставници и истраживачи који учествују на конференцији долазе из Албаније, Бугарске, Хрватске, Северне Македоније, Португалије, Уједињеног Краљевства, Републике Молдавије, Србије, САД-а, Турске, Грчке и Румуније. Учесници конференције раде на 25 различитих универзитета, истраживачких центара (као што су Румунска академија и Европски институт за едукацију из комерцијалних комуникација – Edcom) и међународних професионалних организација (као што је Интернационална асоцијација за оглашавање – IAA). 

Детаљни програм конференције и линкове за приступ сесијама можете видети у прилогу.