Google Translate

Недеља Департмана за комуникологију и новинарство

Факултетска дешавања  ::  четвртак, 29.04.2021.  ::   Прилози

Департман за комуникологију и новинарство и ове године организује традиционалну Недељу департмана у седмици када се обележава Светски дан слободе медија (3. мај). Због епидемиолошке ситуације недеља департмана биће организована онлајн, а активности у оквиру овог догађаја заказане су за период од 5. до 8. маја.

КОНКУРСИ ДЕПАРТМАНА

Како је програм првенствено намењен ученицима средњих школа који желе да своје школовање наставе на нашем департману и упознају се са могућностима које студије Новинарства и Комуницирања и односа са јавношћу нуде, за њих смо организовали два конкурса:

1. Конкурс за најбољи есеј на тему „Медији и пандемија“. Улога медија у истинитом и правовременом информисању јавности је од изузетног значаја за функционисање целокупног друштва, посебно током периода глобалне пандемије корона вируса. Због тога су се у овом периоду показала нарочито проблематична питања у вези са лажним вестима, дезинформацијама, медијским слободама… Обрађивање ове, изузетно широке и значајне теме, веома је важно, нарочито онима који у овој професији виде свој будући позив, те се надамо да ће вам бити занимљиво и корисно да нам пренесете своје ставове, запажања и закључке о њој. Приступ теми зависи искључиво од вас, али је важно да текст не буде дужи од две А4 стране.

2. Конкурс за најбољу документарну фотографију на тему „Напуштени објекти Нишавског округа“. Фотографија има изузетно велику моћ да укаже на проблеме у друштву, често много јасније и снажније него што је то у стању да уради писана реч. Због тога вас позивамо да заједно укажемо на проблем напуштених објеката у Нишавском округу слањем фотографија које сте сами направили и кратког описа објекта, локације, његове пређашње функције и разлога због којег је, и од када, напуштен.

Есеје и фотографије треба послати на адресу  најкасније до 7. маја. Њих ће прегледати трочлана комисија коју ће чинити чланови Департмана, а проглашење најбољих радова биће 8. маја у 12 часова. Ученици чији радови буду проглашени најбољим биће ослобођени плаћања пријемног испита, а њихови радови биће истог дана објављени на блогу Филозофског факултета и инстаграм и фејсбук страници Департмана.

ОНЛАЈН АКТИВНОСТИ ДЕПАРТМАНА

1. СРЕДА, 5. МАЈ У 19 ЧАСОВА
Прилика за све заинтересоване да учествују у разговору са Јеленом Зорић, новинарком и репортерком телевизије Н1, добитницом државног одликовања - Сребрне медаље за посебне заслуге, као и награде „Душан Богaвац“ за новинарску етику и храброст.

2. ЧЕТВРТАК, 6. МАЈ У 19 ЧАСОВА
Могућност да сви заинтересовани средњошколци у разговору са члановима Департмана за комуникологију и новинарство, од својих будућих професора и сарадника, сазнају и питају све што их занима у вези са студијама, предметима, активностима, пријемном испиту, и др.


3. ПЕТАК, 7. МАЈ У 19 ЧАСОВА
Трећи дан Недеље департмана резервисан је за трибину на тему „Значај медијске писмености и медијски изазови“. Трибина је отворена за све заинтересоване и на њој ће главну реч имати професори запослени на Департману за комуникологију и новинарство.

За учешће у онлајн активностима није потребна претходна пријава. Све догађаје можете пратити приступом у назначено време на линк: https://meet.google.com/lookup/dyb73axosh 

Очекујемо вас!