Google Translate

Књижевни разговор са Звонком Карановићем

Најаве  ::  четвртак, 11.03.2021.

Поводом обележавања Светског дана поезије, Департман за србистику Филозофског факултета у Нишу организује Књижевни разговор са Звонком Карановићем 18. марта 2021. године од 18 часова преко апликације Google Meet (линк: meet.google.com/erh-sipr-eza). Разговор ће водити др Јелена С. Младеновић, а присутни ће, између осталог, моћи да чују размишљања и ставове песника и прозаисте Звонка Карановића о поезији некад и сад, о поезији младих аутора, као и о односу поезије и издаваштва. Позивамо све заинтересоване да присуствују овом догађају онлајн.

Песник и прозаиста Звонко Карановић (1959) рођен је у Нишу. Радио је као новинар, уредник, водитељ на радију, ди-џеј, организатор концерата и тринаест година био је власник једне музичке продавнице. Данас живи у Београду и, поред писања, бави се и издаваштвом. Оснивач је и главни уредник ППМ Енклаве, као и истоименог веб-магазина посвећеног поезији. Реализатор је радионица креативног писања, члан Српског књижевног друштва и Српског ПЕН центра.

Почео је да пише поезију под утицајем бит књижевности, филма и поп културе. У својим каснијим књигама експериментисао је с надреализмом и формом песме у прози. Објавио је књиге поезије: Blitzkrieg (самиздат, 1990), Сребрни сурфер (СКЦ, Ниш, 1991), Мама меланхолија (Просвета, Београд, 1996), Extravaganza (Градина, Ниш, 1997), Тамна магистрала (Народна књига, Београд, 2001), Свлачење (Повеља, Краљево, 2004), Месечари на излету – песме у прози (Лом, Београд, 2012), Кавези (Лом, Београд, 2013), Златно доба (Лом, Београд, 2015), Иза запаљене шуме (Лом, Београд, 2018) и романе Више од нуле (Зограф, Ниш, 2004, 2005; Лагуна, Београд, 2006), Четири зида и град (Лагуна, Београд, 2006), Три слике победе (Лагуна, Београд, 2009).

Песме су му преведене на шеснаест језика и заступљене у неколико антологија. Добитник је награда „Лаза Костић”, „Биљана Јовановић”, „Кочићево перо”, „Кочићева књига”, „Душан Васиљев”, Ramonda Serbica.