Google Translate

Вебинаром за професоре француског језика почео Месец Департмана за француски језик и књижевност

Факултетска дешавања  ::  понедељак, 30.11.2020.

Департман за француски језик и књижевност отпочео је свој Месец Департмана вебинаром поводом Међународног дана професора француског језика који се у свету обележава 26. новембра. Вебинар је окупио близу тридесет наставника основних и средњих школа из Ниша и региона. Било је учесника из Алексинца, Сокобање, Врања, Врањске Бање, Лесковца, Сврљига, Мајданпека, Кладова, Свилајнца, Бруса. Почетак Вебинара био је посвећен проглашењу награде за најбољу методичку припрему која је припала колегиници Милени Дамњановић, професорки француског у Крушевачкој гимназији. Награда подразумева усавршавање у школи страних језика Мондо Лингве (Mondo Linguae) у Жексу (Француска). 

Главни део семинара отворила је проф. др Љиљана Ђурић, која је своју дугогодишњу универзитетску каријеру посветила изучавању методике наставе француског језика и језичке образовне политике. Професорка Ђурић изнела је веома важне методе и планове за развој француског у нашем региону који из године у годину привлачи иностране фирме на ово веома франкофилско подручје. О важности позиције француског језика на југу и југоистоку Србије сведочи инспиративна и разноврсна дискусија наставника француског који су изнели изазове са којима се сусрећу и конструктивне предлоге за будуће стратегије побољшања статуса француског језика у нашем региону.

Наставак Вебинара био је састављен од три радионице различитих тема које су водили сарадници са Департмана за француски језик и књижевност и које су,  надовезивајући се једна на другу, створиле целину корисних садржаја за развој све четири језичке компетенције ученика. Јелена Јаћовић предложила је корисне идеје и садржаје за учење стручног француског језика, који представља велику предност на тржишту рада. Наташа Игњатовић је говорила о методама фонетске корекције као и о доступним онлајн активностима за самосталан рад ученика на изговору док је Стефан Здравковић приказао онлајн платформе које би обогатиле наставу страног језика и допринеле бољој сензибилацији ученика кроз различите задатке и игровне активости. 

Ово је само почетак Месеца Департмана који ће трајати до 25. децембра, а током којег нас очекује још прегршт активности!