Google Translate

Виртуелна Недеља Департмана за комуникологију и новинарство

Најаве  ::  среда, 29.04.2020.  ::   Прилози

У оквиру обележавања Светског дана медијских слобода (3. мај), Департман за комуникологију и новинарство организује виртуелну недељу посвећену активностима које се реализују на студијским програмима Новинарство и Комуницирање и односи с јавношћу.

Сви средњошколци, али и заинтересована јавност имаће прилику да погледају или учествују у некој од активности од 4. до 8. маја према распореду који се налази у прилогу. Позивамо вас да запратите званичне фејсбук и инстаграм профиле Департмана, на којима ће највећи број активности бити реализован

Тим поводом, позивамо све средњошколце и студенте да се пријаве на 

Конкурс за кратки есеј на тему

 „Истина и медији“

 

Слобода медија је неопходан услов функционисања друштва. Ипак, она није неограничена. Слободу медија можемо објаснити као независност медија од разних притисака и утицаја: економских, политичких, друштвених и других. Тамо где је присутан било какав пристисак, смањује се могућност изношења мишљења и пласирања истинитих информација и вести. Утицај политике на садржај медија је веома раширен, тако да новинарство све више личи на пропаганду. Тамо где имамо економски утицај, развија се бренд новинарство итд.

Гушење слободе мишљења и изражавања је једно од ефикасних начина за манипулисање публиком. Лажне вести и постистина који су све присутнији у медијима, док развој онлајн медија и друштвених мрежа само помаже овакво стање дезоријентисаности публике. Заборавља се да су улога и циљ новинарства служење народу. 

Не можемо да негирамо важност слободе медија, зато се и обележава Светски дан слободе медија. С тим у вези,  Департман за Комуникологију и новинартсво расписује конкурс за кратак есеј. Крајњи рок за слање радова је недеља, 3. мај у 12 часова. Након одлуке трочланог жирија, најбољи есеј ће бити објављен на блогу Филозофског факултета у петак, 8. маја.

Позивамо све заинтересоване средњошколце и студенте да нам пошаљу кратки есеј (до две стране) на тему слободе медија. Оквирне теме есеја могу да буду, истина и медији, независност новинарства, објективно новинартсво, лажне вести, постистина...

Радове слати на

Такође, сви они који желе да учествују у разговору са наставницима и сарадницима на Департману, који је планиран за четвртак, 7. мај у 18 сати, потребно је да претходно пошаљу пријаву на адресу  

Пријава треба да садржи име и презиме, место и назив школе. С обзиром на то да ће се разговор одвијати преко апликације Google Meet неопходно је да се пријавите преко gmail адресе. Пријаву послати најкасније до 7. маја у 17 сати.

Чекамо вас!

 

Прилози