Google Translate

Недеља Департмана за англистику успешно завршена

Факултетска дешавања  ::  понедељак, 15.04.2019.  ::   Галеријa

У периоду од 8. до 13. априла обележена је недеља Департмана за англистику. У оквиру програма, 9. априла одржана је радионица за ученике средњих школа којој су присуствовали ученици трећег разреда филолошког одељења гимназије Стеван Сремац из Ниша. Радионицу под називом Serbian Americans одржао је амерички лектор Џошуа Попкин, који је у оквиру Фулбрајтовог програма размене гост Департмана за англистику током текуће школске године. Након радионице уследила је кратка дискусија, након чега је ученицима представљен студијски програм англистике, а такође су могли да се упознају и са структуром пријемног испита и условима уписа на основне академске студије англистике.

10. априла одржана је радионица под називом African-American Music, коју су одржале Тина Стојановић и Марија Ђорђевић, студенткиње треће године ОАС англистике, под менторством доц. др Ане Коцић. Радионици су присуствовали ученици трећег разреда гимназије Светозар Марковић из Ниша, и током саме презентације имали су прилику да се укључе у дискусију, поставе питања и поделе своје ставове и мишљења са предавачима. Након радионице је уследила и додатна дискусија, а ученици су такође упознати са структуром студијског програма и условима уписа.

11. априла, проф. др Михаило Антовић одржао је научно-популарно предавање под називом Од школске граматике до истраживања мозга: Лингвистика као пут да се објасни људска природа. Предавање је одржано у гимназији Светозар Марковић, а присуствовали су ученици трећег разреда. Током предавања, уз презентацију и велики број аутентичних примера, ученици су могли да се упознају са основама когнитивно-лингвистичких проучавања језика и когнитивних процеса на којима је заснована језичка компетенција. Само тема предавања побудила је велико интересовање, тако да су се ученици већ у току предавања у више наврата укључивали у дискусију. На крају је уследила и презентација студијског програма ОАС англистике, а ученици су могли да чују и основне информације о пријемном испиту, условима уписа и могућностима за даљи рад и усавршавање које овај студијски програм нуди.

12. и 13. априла одржана је и годишња конференција у организацији Департмана за англистику под називом Језик, књижевност, контекст. Интердисциплинарни карактер конференције привукао је велики број излагача из земље и региона.