Google Translate

Успешно одржан округли сто „Интертекстуалност и интермедијалност у књижевном делу за децу Попа Д. Ђурђева“

Факултетска дешавања  ::  недеља, 24.03.2019.  ::   Галеријa

Департман за српску и компаративну књижевност Филозофског факултета у Нишу и Медијана фестивал дечјег стваралаштва и стваралаштва за децу успешно су одржали Округли сто „Интертекстуалност и интермедијалност у књижевном делу за децу Попа Д. Ђурђева“.

Повод за научно окупљање и тумачење књижевног дела  Попа Д. Ђурђева је награда „NAISSA“ 11. Медијана дечјег стваралаштва и стваралаштва за децу. Жири, састављен од досадашњих лауреата  ̶  Љубивоја Ршумовића, Слободана Станишића и Градимира Стојковића, једногласно је предложио, а Организациони одбор Фестивала одлучио да награда за свеукупан допринос књижевности за децу, коју додељује Градска општина Медијана из Ниша, 2019. године буде уручена новосадском песнику  Попу Д. Ђурђеву.

Округли сто отворио је продекан Филозофског факултета проф. др Драган Тодоровић, а водитељ Округлог стола био је проф. др Јован Љуштановић. Учесници Округлог стола стваралаштву Попа Д. Ђурђева приступали су са становишта аутопоетичког израза, жанровске флуидности, визуелних и текстуалних односа, матафикционалности и интеркултуралности, игривости и комуникативности, настојећи да одреде место, улогу и значај његове поезије у образовном, културном и књижевном систему српског стваралаштва за децу.