Google Translate

Програм Недеље Департмана за социологију

Факултетска дешавања  ::  уторак, 19.02.2019.  ::   Прилози

Департман за социологију вас позива да учествујете у обележавању Недеље Департмана која се одржава 18 - 22. 2. 2019. Програм Недеље Департмана је следећи:

Такмичење ученика средњих школа: Позивамо ученике средњих школа да поводом Светског дана социјалне правде (20. фебруар) од 18. фебруара до 1. марта приложе оригиналне есеје, фотографије, клипове, афоризме, цртеже, плакате, песме и друге текстуалне или визуелне садржаје у коментаре овог поста.

Појам социјалне правде се односи на друштво у коме се правда постиже у сваком делу друштвене заједнице, а не само као једнакост пред законом. Правда се овде заснива на идеји да сви људи заслужују да материјално богатство, шансе за лично остваривање и друштвене привилегије буду расподељени тако да им омогућавају пристојан и достојанствен живот.

Прилози би требало да се односе на критичко и креативно промишљање и/ли илустровање проблема сиромаштва, неједнаких социјалних шанси, друштвене искључености и дискриминације различитих појединаца и друштвених група, у циљу јачања социјалне осетљивости и постизања бољег и праведнијег друштва у коме живимо.

Учесница/-ик ове акције чији пост добије највећи број лајкова ће бити ослобођен/-а плаћања надокнаде за припремну наставу (која се организује пред пријемни испит) на Департману за социологију, а биће јој/му уручене и публикације (књиге и часописи) у издању Филозофског факултета у Нишу.

Четвртак 21. 2. у 12h (учионица 303) – радионица ,,Социјална правда" у сарадњи са Удружењем Оптим-Ум

Кроз тимски рад, размену мишљења и међусобну сарадњу упознаћемо вас са социологијом као науком и улогом социолога у креирању и мењању друштва, затим ћемо проучити појам социјалне правде кроз различите креативне и оригиналне активности и на крају ћемо се суочити са проблемом неједнакости у нашем друштву. Очекујемо вас!

Петак 22. 2. у 12h (учионица 302) – изложба и предавање “А ко су ти социолози?” ауторке Анђелке Ђукић, социолошкиње из Београда.

За више информација пратите страницу нашег департмана на Фејсбуку: https://web.facebook.com/DepartmanzaSociologiju