Google Translate

Представници Србистике придружују се Ноћи истраживача

Најаве  ::  среда, 19.09.2018.

Европској манифестацији Ноћ истраживача, која се ове године организује по тринаести пут, придружиће се ће се и представници студијског програма Србистика –   доц. др Јелена Јовановић, асистенти Александар Новаковић и Јелена Младеновић, као и група студената. Овај догађај намењен је популаризацији науке и учењу кроз забаву, а биће одржан на Нишкој тврђави, 28. септембра, од 17 до 22 часа.

Савремено доба донело је многе промене које су се одразиле како на начин читања књижевних текстова, тако и на учење и усвајање страних језика. Зато ће  истраживачи Филозофског факултета за ову прилику представити резултате проучавања савременог младог читаоца; бавиће се анализом читаочевог схватања и тумачења текстова универзалне уметничке вредности, те откривањем начина на које он препознаје естетске као примарне функције књижевних дела. Стојећи чврсто на становишту да је теза о све мањем броју читалаца данас лако оборива, а имајући у виду и то да је сваки читалац истовремено и творац књижевног текста, проучаваоци књижевности проналазе пут ка стваралачком и продуктивном читању уметнички вредних дела.

Други део истраживања који ће бити представљен у оквиру Ноћи истраживача односи се на примену савремених технологија у процесу учења српског језика као страног. Реч је о апликацији прилагођеној мобилним телефонима и рачунарима помоћу које се странцима пружа могућност учења српског језика на лакши, забавнији, ефикаснији начин.

Кроз интерактивне радионице истраживачки тим ће понудити одговоре на нека занимљива питања, попут следећих: Како у свести читаоца настаје књижевни текст? Шта разликује уметнички од неуметничких књижевних текстова? Колико обичан читалац има однегован књижевни укус? Шта, осим речи, у поезији носи значење? Зашто млади теже читају неке књижевне класике, а шта је то што привлачи савременог младог читаоца? На који начин се на Филозофском факултету у Нишу спајају национална филологија и информационо-комуникационе технологије? Колико је успешна метода учења страног језика путем е-апликације? Које је просечно време потребно странцу за савладавање основног нивоа знања српског језика? Зашто је важно да наставник српског језика и књижевности буде аутор оваквог електронског интерактивног уџбеника?

Ове године гости филолошког кутка биће странци који ће показати колико су успешно савладали српски језик методом примењеном у апликацији, као и трупа Књижевна боемија – студенти Србистике, заљубљеници у читање и казивање поезије.