Google Translate

Обележена Недеља историје на Филозофском факултету

Факултетска дешавања  ::  среда, 23.05.2018.  ::   Прилози

Недељу историје успешно су реализовали наставници и сарадници са департмана који се бави овом науком и тиме обележили две деценије успешног рада.

Активности су се дешавале у четири дана. У понедељак, 14. маја, Недеља је започета посетом Куршумлији. Наставници, сарадници и студенти посетили су основну школу ''Милоје Закић'' у којој је проф. др Божица Младеновић одржала час историје ученицима осмог разреда. Затим је у касарни ''Топлички устанак'' делегација положила венац на споменик страдалим официрима и војницима страдалим у НАТО агресији и тиме симболично одала почаст свим погинулим браниоцима отаџбине 1999. године.

У уторак, 15. маја, одржана је промоција издања издавачке куће ''Прометеј'' из Новог Сада. На промоцији је било речи о капиталном издању уз четврто издање едиције ''Србија у рату 1914-1918''', монографији ''Топлички устанак 1917'', аутора проф. др Божице Младеновић.

У четвртак, 17. маја, Недељу је обогатило предавање Између Галије и Горње Мезије – Свет секундарних агломерација професора-емеритуса Франсиса Тасоа (Francis Tassaux) са универзитета Монтањ у Бордоу.

У петак, 18. маја, одржана је промоција књиге ''У кожи Вука Бранковића'', збирка есеја проф.др Ивана Ђурића. О књизи су говорили доц. др Јасмина Шаранац Стаменковић и књижевни критичар Гојко Божовић. .

Недеља историје изазвала је интересовање медија, грађана Ниша, колега са других департмана Филозофског факултета, али и средњошколаца. Студенти историје су се активно укључили и пропратили дешавања која су организовале професорке њиховог департмана.

 

Прилози