Google Translate

Препоруке Института за јавно здравље за превенцију болести COVID-19

Одлуке и обавештења  ::  уторак, 12.05.2020.  ::   Прилози

ПРЕПОРУКЕ ЗА ПРЕВЕНЦИЈУ БОЛЕСТИ COVID-19 НА ФАКУЛТЕТИМА И У СТУДЕНТСКИМ ДОМОВИМА У ОКВИРУ ПОСТУПНОГ УБЛАЖАВАЊА МЕРА ВЕЗАНИХ ЗА СПРЕЧАВАЊЕ ШИРЕЊА БОЛЕСТИ COVID-19

  1. Пре почетка рада факултета, а и свакодневно спроводити чишћење и дезинфекцију простора, прибора и опреме, као и проветравање просторија најмање пола сата након чишћења. При коришћењу дезинфекционих средстава водити рачуна о правилној примени према упутству произвођача по питању намене, концентрације, начина примене и неопходног контактног времена.
  2. Радници на факултетима и студенти морају бити без симптома који указују на COVID-19 (повишена температура и један од знакова и симптома – кашаљ, краткоћа даха, отежано дисање, губитак чула укуса и мириса) при доласку на факултет.
  3. На улазу у објекат поставити дезобаријеру – сунђер или крпу добро натопљену дезинфекционим средством на бази хлора, као и дозер са средством за дезинфекцију руку на бази 70% алкохола.
  4. Потребно је да послодавац обезбеди довољне количине личне заштитне опреме за запослене, средстава и прибора за чишћење и дезинфекцију, као и дозер са средством за дезинфекцију руку на бази 70% алкохола у амфитеатрима, читаоницама и свим осталим просторијама где студенти бораве и уче. Такође, неопходно је обезбедити и довољне количине топломера и информације где се студенти могу јавити како би у случају да се осећају лоше могли да измере своју телесну температуру.
  5. Студенте организовати у мање групе током наставе, а величину групе одредити на основу броја места у амфитеатрима, учионицама, вежбаонама и др. тако да удаљеност између студената буде најмање два метра. Не препоручује се задржавање студената у већим групама након предавања по ходницима, у дворишту или другим местима.
  6. Распоред предавања организовати тако да између предавања буде довољно дуга пауза како се две групе студената не би сусретале и како би се оставило времена за чишћење, дезинфекцију и проветравање простора где су студенти боравили. Препоручије се да се почетак предавања сачека у амфитеатрима или вежбаонама.
  7. Одржавање испита организовати тако да се термини испита не преклапају и да чекање студената испред просторије где се испит одржава буде што краће уз одржавање препоручене удаљености између студената од најмање два метра.
  8. Запослени на факултету и студенти морају да носе маске, тако да маска прекрива уста, нос и браду,  уз редовно спровођење мере личне хигијене, посебно прања руку сапуном и водом у трајању од најмање 20 секунди или дезинфекције руку средством на бази 70% алкохола. Не додиривати лице, посебно уста, нос и очи пре прања или дезинфекције руку, не делити храну.
  9. Редовно чистити простор објекта укључујући прање и дезинфиковање подова, зидова, врата, столова, столица, квака, прекидача за светло, ручки ормарића, славина и других површина које користи већи број лица, најмање два пута дневно, по потреби и чешће употребом средстава на бази 70% алкохола.
  10. Просторије редовно проветравати уз омогућавање континуираног протока ваздуха. Не користити вештачку вентилацију.
  11. Обезбедити обележена места за хигијенско одлагање отпада (употребљених маски и др). Отпад одлагати у кесу смештену у канти са педалом за ножно отварање или отворене како би се избегло додиривање површине канте. Кесе са отпадом завезати пре бацања у контејнер и даље третирати у складу са процедуром за управљање уз прописане мере заштите
  12. Не организовати скупове, прославе и слична дешавања на факултету, као ни групне посете местима где се очекује окупљање већег броја особа.
  13. Препорука је да кафетерије и слични простори где се продаје и служи вода, сокови, кафа или храна, а који се налазе у склопу факултета, не раде до даљњег, како би се спречило окупљање већег броја особа на једном месту и спречило задржавање у групама.
  14. Потребно је да сви запослени бар два пута дневно, мере температуру и проверају да ли имају неки од симптома који могу указивати на COVID-19 (повишена температура и један од знакова и симптома – кашаљ, краткоћа даха, отежано дисање, губитак чула укуса и мириса), а посебно пре доласка на посао. У случају појаве симптома који указују на COVID-19 запослени  треба да се јави надређеном и не долази на посао, те да се јави свом изабраном лекару у дому здравља.
  15. У ситуацији појаве сумње на оболевање од COVID-19 код запосленог, декан те установе је у обавези да о томе одмах обавести епидемиолога надлежног института/завода за јавно здравље ради даљег поступања.
  16. Потребно је да сви запослени на факултетима смање учесталост својих социјалних контаката у свакодневним активностима како би могућност заразе новим корона вирусом била сведена на минимум.

 

Смештај у студентским домовима

  1. Пре почетка рада студентског дома, а и свакодневно спроводити чишћење и дезинфекцију простора, као и проветравање просторија најмање пола сата након чишћења. При коришћењу дезинфекционих средстава водити рачуна о правилној примени према упутству произвођача по питању намене, концентрације, начина примене и неопходног контактног времена.
  2. На улазу у студентске домове поставити дезобаријеру – сунђер или крпу добро натопљену дезинфекционим средством на бази хлора, као и дозер са средством за дезинфекцију руку на бази 70% алкохола како на улазу тако и по ходницима.
  3. Потребно је да се запосленима у студентским домовима обезбеде довољне количине личне заштитне опреме, средстава и прибора за чишћење и дезинфекцију.
  4. Редовно чистити простор студентског дома укључујући прање и дезинфиковање подова, зидова, врата, столова, столица, квака, прекидача за светло, ручки ормарића, славина и других површина које користи већи број лица, најмање два пута дневно, по потреби и чешће употребом средстава на бази 70% алкохола.
  5. Просторије редовно проветравати уз омогућавање континуираног протока ваздуха. Не користити вештачку вентилацију.
  6. Постељину, јастучнице, ћебад и друге тканине уклонити и опрати у машини за прање  веша употребом стандардних детерџената користећи програм прања на температури од најмање 60 °C. Постељину мењати и прати најмање једном недељно.
  7. У тоалетима и купатилима обезбедити сапуне и папирне убрусе и спроводити редовно чишћење и дезинфекцију површина. Поставити обавештење о обавези прања и дезинфекције руку, као и упутства за правилно прање руку.
  8. Запослени у студентском дому као и студенти морају да носе маске, тако да маска прекрива уста, нос и браду и то приликом кретања кроз ходник или боравка у заједничким просторијама које се деле са више особа.
  9. Број студената у собама у којима су смештени студенти организовати тако да студенти који живе заједно могу да одржавају прописану удаљеност од најмање два метра у свим правцима приликом боравка и спавања.
  10. Организовати исхрану студената кад год је то могуће у собама за боравак (кетеринг). Уколико је неопходно користити мензе/трепезарије, студенти за столовима треба да седе на удаљености од најмање два метра у сваком правцу, а сваки сто је потребно да има средства за дезинфекцију руку и папирне убрусе.
  11. Чекање за храну у студентској мензи организовати у реду са размаком међу студентима од два метра, а студенти док чекају у реду морају носити маске. Маска се скида само током јела.
  12. У студентској мензи приликом припреме хране потребно је придржавати се уобичајених принципа добре хигијенске праксе у припреми и манипулацији храном, са циљем смањења увек присутних ризика за све болести преносиве храном. Избацити из употребе послуживање кечапа, сенфа, сосева, уља, сланика, шећера, чајева и сл. из посуда за заједничку употребу. Контролисати поступак прања посуђа – обавезно машинско прање или, ако за то нема услова, прање детерџентом на што вишој температури (у машини за судове на температури већој од 60˚C). При коришћењу дезинфекционих средстава водити рачуна о правилној примени у складу са упутством произвођача, а посебно водити рачуна да дезинфекционо средство не дође у контакт са храном!!!
  13. Неопходно је да студенти свакодневно прате своје здравствено стање и уколико се појаве симптоми респираторне инфекције да се јаве лекару студентске поликлинике, управнику студентског дома и родитељима. Управник студентског дома је дужан да у случају појаве сумње на COVID-19 одмах обавести  епидемиолога надлежног института/завода за јавно здравље путем телефона.
  14. У студентском дому потребно је обезбедити довољно топломера како би били доступни студентима да у свако време могу измерити своју телесну температуру, а на свим видним местима треба поставити бројеве телефона на који студенти могу да се јаве у случају појаве симптома који указују на COVID-19.
  15. Студенти би требали да избегавају посете рођака и пријатеља, смање своје друштвене активности и да избегавају одлазак на јавна места, посебно места без адекватне вентилације.

 

Достава хране и пића – кетеринг

  • Хигијену и дезинфекцију возила за доставу треба спроводити што чешће (препоручљиво пре и након сваког завршеног “круга доставе”) препорученим средствима у складу са упутством произвођача.
  • Упаковану храну спаковати у додатне пакете или кесе како би се спречила контаминација хране и амбалаже у којој је пакована.
  • Обавезно најавити долазак хране телефоном како би оставили времена за особље студентског дома/мензе да се припреми за преузимање хране.
  • Достављач је дужан да приликом доставе носи маску и рукавице, и храну предаје на посебно за то означеном улазу.
  • Храна се допрема на посебан улаз кад год је то могуће, а чист и прљав пут кретања хране се не смеју укрштати. Уколико то није могуће, пут кретања хране се мора дезинфиковати непосредно пре достављања хране.
  • Храну преузимају посебно за то одређене особе које су у обавези да носе маску и рукавице. Иста особа спроводи и дистрибуцију хране и поспремање остатака хране након јела.
  • Чекање студената на преузимање хране у студентском дому/мензи организовати у реду са размаком међу студентима од најмање два метра, а студенти док чекају у реду морају носити маске.

 

Препоруке су подложне изменама у зависности од промене епидемиолошке ситуације.