Google Translate

Стефан Здравковић

истраживач-сарадник
Кабинет
116
Консултације
Среда, 10.00 – 11.00
Петак, 12.00 – 13.00

Напомена: Консултације су онлајн путем Google Meet-а. Потребно је јавити се бар дан раније ради прецизирања термина састанка и добијања линка до састанка. Уколико не одговарају дати термини, могуће је договорити и други термин.

Предмети

Француски језик 1

Граматичка морфологија

Писмено и усмено превођење

Нове технологије у настави (ТИЦЕ)

Француски језик 2

Француски језик 3

Француски језик 4

Адреса електронске поште

Биографија

Стефан Здравковић рођен је 1993. године у Нишу. Основну школу „Добрила Стамболић“ завршио је у Сврљигу 2008. године као ђак генерације. Гимназију „Бора Станковић“ завршио је 2012. године у Нишу као добитник Вукове дипломе. Звање дипломираног филолога стиче на Филозофском факултету у Нишу у октобру 2016. Диплому мастер филолога стекао је на Филозофском факултету у Нишу 2019. године одбранивши мастерски рад Називи птица у француској и српској фразеологији, а исте године је уписао докторске студије филологије.

У прве три године студија, Стефан је био прималац републичке стипендије Министарства просвете, науке и технолошког развоја, а онда постаје и двоструки стипендиста Фонда за младе таленте Министарства омладине и спорта Републике Србије, и то као један од 800 најбољих студената завршне године основних академских студија, а потом и као један од 400 најбољих студената завршне године мастер академских студија у Србији. Када је реч о међународним стипендијама, био је стипендиста у оквиру програма Еразмус+ за мастер академске студије на Универзитету у Поатјеу за период јануар – јун 2017. Универзитетска агенција франкофоније (AUF) стипендирала је Стефана за учешће на „Фестивалу франкофоних студената централне и источне Европе“ који је одржан у мају 2017. године на Универзитету у Загребу.

Током студирања активно је учествовао у пројектима које Департман за француски језик и књижевност организује у сарадњи са Француским институтом у Србији: од 2013. до 2016. био је волонтер Француског института у Нишу, 2015. и 2016. године био је члан студентског књижевног жирија у пројекту Награда Гонкур по избору Србије (Prix Goncourt choix serbe).

Од 2016. године до данас учествовао је на многим лингвистичким скуповима на Универзитетима у Нишу, Крагујевцу, Љубљани, Бања Луци и Софији. На Филозофском факултету у Нишу био је главни организатор међународног студентског скупа „СТУДКОН“ (2016 – 2018). Здравковић је од 2014. године до данас похађао више семинара за усавршавање наставника и преводилаца.

Као студент Стефан је био добитник следећих награда: победник националног такмичења Visages de la francophonie en Serbie (Лица франкофоније у Србији) за најбољи новински чланак написан на француском језику 2014. године; друго место на регионалном такмичењу Dictée francophone 2014. године и прво место на истом такмичењу 2016. године; друго место на међународном такмичењу Фестивал франкофоних студената централне и источне Европе у Загребу у категорији Глумачке импровизације на француском језику 2017. године и друго место на националном такмичењу Dictée francophone 2018. године.

Своје прво радно искуство наставника француског језика стиче 2016. године у ОШ „Добрила Стамболић“ у Сврљигу. Од 2017. до 2019. године током летњих сезона радио је као водич за франкофоне и англофоне у Црној Гори. У октобру 2017. године је ангажован као демонстратор на Департману за француски језик и књижевност Филозофског факултета Универзитета у Нишу где је стицао драгоцено радно искуство у струци до јануара 2019. године. Марта 2018. године постао је сертификовани испитивач на међународно признатим испитима о знању француског језика DELF које спроводи Француски институт. Од октобра 2018. до фебруара 2019. године радиo је у ОШ „Вожд Карађорђе“ у Алексинцу и у приватној школи језика у Нишу. Од марта 2019. до јануара 2020.  радио је као наставник француског језика у ОШ „Митрополит Михаило“ у Сокобањи.

У звање истраживач-приправник на Филозофском факултету у Нишу изабран је у јануару 2020, а у звање истраживач-сарадник у јануару 2023. Области истраживања: лексикологија, фразеологија, нове технологије у настави, методика наставе.