Google Translate

Семинар "Хуманистичка процена феномена вештачке интелигенције: Социо-етички аспекти филозофског разумевања технологије"

Семинари  ::  четвртак, 07.11.2019.
Датум одржавања
уторак, 12 новембар 2019
Датум почетка
уторак, 12 новембар 2019
Котизација
Не
Износ котизације
-
Контакт адреса електронске поште
-

Пројекат се остварује у оквиру дугогодишње партнерске сарадње Државног Технолошког Универзитета "В. Г. Шухов" у граду Белгород (Руска Федерација) и Филозофског Факултета Универзитета у Нишу (Република Србија).

Предавања др Владислава О. Шелекете, професора департмана за теорију и методологију науке из Белгорода на тему "Хуманистичка процена феномена вештачке интелигенције: социо-етички аспекти филозофског разумевања технологије " обухватају методолошке и парадигматске основе проучавања вештачке интелигенције. Историјски, филозофски и социо-етички аспекти разматрају се у контексту хуманистичке експертизе. Посебна пажња посвећује се савременом стању науке и културе у светлу проблема вештачке интелигенције.

Програм семинара обухвата следеће модуле:

Историјско-филозофска позадина проблема вештачке интелигенције (2 часа): Стварање машина за размишљање: кибернетика као предуслов за неуронске системе. Аутоматизовани системи - теорија академика Глушкова. Етика научника и етика инжењера: морална и етичка основа концепта хуманитарне експертизе.

Главни социо-етички проблеми феномена вештачке интелигенције (4 часа): Надоградња мозга и проблем људског побољшања. Улога вештачке интелигенције у формирању друштва информационо-компјутерског тоталитаризма. Политичка реалност и перспективе информационог друштва. Закони капитализма и развој роботизације производње: парадокси дигиталне економије

Модерно разумевање проблема система вештачке интелигенције (6 часова): Неуро-филозофија и неуро-наука: когнитивне истраживачке стратегије за проучавање интелигенције. Пост-структурализам и проблем смрти субјекта, „Живео нам нови артифицијелни субјект“! Вештачка интелигенција као замена за биолошко: могућност људске дигитализације. Проблем хуманитарне и етичке експертизе опреме и технологија. Конвергентне технологије и развој науке.

Да ли је вештачка интелигенција могућа са емоцијама и осећањима: изгледи за развој роботике. Тренутно стање Тјуринговог тестног проблема.

Семинар је намењен студентима основних и мастер студија као и докторантима и научницима из области друштвено-хуманистичких и техничких наука, такође и средњешколцима. Приступ предавањима је слободан и бесплатан. Предавања ће бити организована на енглеском. Полазници семинара који пропрате најмање 80% лекција добиће заједнички сертификат Државног Технолошког Универзитета "В.Г. Шухов" у граду Белгород (Руска Федерација) и Филозофског Факултета Универзитета у Нишу (Република Србија).

 

Уторак, 12. новембар 2019.

10:00 - 11:30

 • Стварање машина за размишљање: кибернетика као предуслов за неуронске системе.
 • Аутоматизовани системи - теорија академика Глушкова.
 • Етика научника и етика инжењера: морална и етичка основа концепта хуманитарне експертизе.

 

12:00 - 13:30

 • Надоградња мозга и проблем људског побољшања.
 • Улога вештачке интелигенције у формирању друштва информационо-компјутерског тоталитаризма

14:00 - 15:30

 • Политичка реалност и перспективе информационог друштва.
 • Закони капитализма и развој роботизације производње: парадокси дигиталне економије

 

Среда, 13. новембар 2019.

 

10:00 - 11:30

 • Неуро-филозофија и неуро-наука: когнитивне истраживачке стратегије за проучавање интелигенције.
 • Пост-структурализам и проблем смрти субјекта, „Живео нам нови артифицијелни субјект“!

 

12:00 - 13:30

 • Вештачка интелегенција као замена за биолошко: могућност људске дигитализације.
 • проблем хуманитарне и етичке експертизе опреме и технологија

 

14:00 - 15:30

 • Конвергентне технологије и развој науке.
 • Да ли је АИ могућа са емоцијама и осећањима: изгледи за развој роботике.
 • Тренутно стање Тјуринговог тестног проблема.