Google Translate

Гостујуће предавање др Милоја Деспића на тему „О хибридном слагању у српском: Ви из поштовања, хибридне именице и координација”

Предавања  ::  четвртак, 18.05.2017.
Датум одржавања
понедељак, 22 мај 2017
Време
14:00
Локација
Слушаоница 210

У организацији Департмана за српски језик Филозофског факултета у Нишу, Милоје Деспић, професор лингвистике на Универзитету Корнел, одржаће 22. маја 2017. године од 14 часова у просторији 210 предавање на тему „О хибридном слагању у српском: Ви из поштовања, хибридне именице и координација”. Позивају се студенти свих нивоа студија и колеге са Факултета да присуствују овом инспиративном предавању из области морфосинтаксе српског језика.

Милоје Деспић је професор на Департману за лингвистику Универзитета Корнел и један од водећих истраживача на пољу морфосинтаксе словенских, али и урођеничких америчких језика. Основне студије завршио је у Београду на Катедри за оријенталне студије, усавршавао се у Анкари, а докторски рад писао је и одбранио на Универзитету у Конектикату.

 

О хибридном слагању у српском: Ви из поштовања, хибридне именице и координација

(сажетак предавања)

Ово излагање бави се проблемом хибридног слагања у српском са заменицом Ви из поштовања и хибридним именицама. Предлаже се да је кључни фактор у овом типу слагања немогућност конгруираног елемента да се истовремено сложи са искључиво синтаксичним и искључиво семантичким φ-обележјима елемента који активира слагање. Из тог разлога се у неким ситуацијама мушки род јавља као нулта (основна; енгл. default) опција. Излагања показује да је предложена анализа емпиријски прецизнија од анализе предложене у Wechsler and Hahm (2011) и Wechsler (2011), која се заснива на такозваном Принципу слагања. Такође се испитује слагање у роду са координираним конструкцијама и предлаже бинарна анализа рода, по којој се ова категорија разлаже на две јединице: [±мушки] и [±женски].