Google Translate

Oбележена 51 година постојања и рада Филозофског факултета у Нишу

Вести  ::  четвртак, 27.10.2022.  ::   Галеријa

Свечаном академијом обележена је 51 година рада Филозофског факултета у Нишу. Програму су, поред запослених и студената, присуствовали државни секретар Министарства просвете, науке и технолошког развоја, проф. др Небојша Ранђеловић, представници Ректората Универзитета у Нишу на челу са ректором, проф. др Драганом Антићем, као и декани и представници других факултета, школа и бројних институција из области науке, културе и образовања.

Дан Факултета је идеална прилика за свођење резултата и постављање нових циљева. Тако смо, између осталог, веома поносни на чињеницу да је Филозофски факултет и ове године најпопуларнија високошколска установа на Универзитету у Нишу. Ушли смо у шесту деценију поносни на све оне који су уткали део себе како би Факултет постао то што је данас, као и на све оне који су своју диплому стекли у овој згради и касније постали врхунски стручњаци. Одолевајући изазовима турбулентних времена, Филозофски факултет је опстао као лидер образовања и науке и место на коме су стасавале генерације интелектуалаца, професора и стручњака у различитим областима друштвених наука и хуманистике, градећи тиме историју Факултета и историју града на Нишави.

Филозофски факултет је научно-образовна институција која има огроман значај не само за овај део Србије, већ за читаву земљу. Због тога ће за своје идеје, активности, пројекте, иновације и нове програме увек имати подршку ресорног Министарства и сигурног партнера, истакао је у свом говору проф. др Небојша Ранђеловић.

Филозофски факултет је културни и духовни темељ сваког универзитета. Универзитет у Нишу и Филозофски факултет деценијама дају допринос међусобном развоју и подизању квалитета на свим пољима. Ректор, проф. др Драган Антић, овом приликом је нагласио да је Филозофски факултет веома важан за нишки Универзитет - не само због чињенице да годинама привлачи највећи број студената, већ и због традиције која гарантује највише образовнне и научне стандарде и спремности наставника, сарадника и студената да константно унапређују поље друштвено-хуманистичких наука. То је, закључује, веома важно када се ради о изазовима савременог света.

Иако је током своје историје недрио нове факултете, Филозофски факултет је и даље универзитет у малом јер нуди највећи број студијских програма на Универзитету у Нишу, а један је и од лидера у том сегменту у земљи и региону, рекла је деканица, проф. др. Наталија Јовановић, и додала да је посебно поносна на то што је пракса показала да су студијски програми потпуно усклађени са захтевима и потребама тржишта и савременог друштва.

Овакве свечаности су прилика и да се доделе признања онима који су дали свој допринос раду и развоју Факултета. Тако је повељу која се додељује за значајан допринос развоју Факултета и научног подмлатка добио први професор емеритус, проф. др Љубиша Митровић.

С друге стране, захвалницу за допринос раду Факултета и помоћ при организацији и реализацији различитих активности добио је председник Савеза студената, Стефан Николић.

Овом приликом традиционално су уручене награде најбољим студентима на појединачним студијским програмима који који су основне академске студије завршили у академској 2021/2022. години.

Такође, у складу са вишегодишњом праксом, пре свечане академије одржана је свечана седница Савета Факултета на којој су уручене јубиларне награде запосленима, као и захвалнице наставницима и сарадницима који су током претходне академске године објавили радове у међународним часописима са импакт фактором.

Свечану академију чинио је богат музички програм предвођен мешовитим хором Прве нишке гимназије „Стеван Сремац” на челу са професорком Маријом Васић, док су музичке нумере изводили и Љубица Пољичак, Исидора Јовановић и Јован Стаменковић, ученици Гимназије ”Светозар Марковић”.

Захваљујемо свима који су присуствовали обележавању 51 године постојања и рада Филозофског факултета у Нишу и честитамо Дан Факултета.